HTML

Pálinka szerelmem

Pálinkablog. Nőtől. Mindenkinek. Pálinkakóstolás kertelés nélkül. Programajánló határok nélkül.

Friss topikok

2011.06.10. 13:18 *Puszedli*

Pünkösdi előzetes

Sikeres Államvizsgát követően a pünkösdi hosszúhétvégét Panyolán fogom tölteni.

Két éve párom ajándékba kapott egy üveg Fürtös Meggy-et. Az íze még most is a számban van, és ahogy a pálinkafőzde honlapját nézem sokan szeretik .

Nagy kedvenc: férfiasan tökéletes, mint egy barátságos, de határozott kézfogás. A férfibarátság itala.

Őt már ismerem. Kiváncsian várom a többieket.

Kedves olvasóm ! Járt már Panyolán ? Kóstolta már a panyolai pálinkákat ?

 

 

 

 

 

 

 

 

Kép forrása :panyolai.hu

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://palinkaszerelmem.blog.hu/api/trackback/id/tr42972939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sompalinka · http://sompalinka.blog.hu/ 2011.06.10. 18:28:45

Nos, ismerem az említett terméket, sőt a család több tagját is. Alapvetően, ha az alkalmazott technológiát nézem, akkor a kisüsti kategóriában az említett pálinkák, mondjuk egy 10-es skálán, a 7-ik helyre kerülhetnek. Ez azért lehet, mert sajnos a kisüsti főzési technológia sajátja az,hogy szerkezeti egyszerűsége folytán képtelen önmaga minőségi korlátjait átlépni, az az maximális élességgel az elő-utópárlati alkotók nehezen választhatók le. Illetve ha nagy mennyiségben vesszük le az elő-utópárlatokat (ez még járható út lenne), akkor az rontja a fajlagos középpárlat kihozatalt, ezért a főzőmester többnyire "belecsúszik" az utópárlati fázisba, és kész a baj. Ez okozza aztán, a kissé fajsúlyos, enyhén savanykás, főtt illatok-ízek jelenlétét. Ezen alkotók pedig a szakma szabályai szerint, hibát okozó alkotók! Itt tulajdonképpen már az is eredmény, ha az említett alkotók mennyiségét sikerül minimalizálni, illetve ha ezen alkotókat a háttérben tudjuk tartani, mondjuk a pálinkát 45 tf.%-os fogyasztási alkoholra állítva, vagy a fogyasztási hőmérsékletet 15-16 C fokra csökkentve. Ekkor némiképp és időlegesen fedésben maradnak a hibát okozó alkotók! Tehát az említett pálinkák a saját kategóriájukban, jó kisüsti pálinkáknak tekinthetők, némi lepárlási hibával!

Rolli · http://soromok.blog.hu/ 2011.06.23. 09:00:34

@sompalinka: Épp kóstoltuk az 52-es körtéjüket, semmi hiba, illat és ízbomba a köbön. Viszont a tapasztalatom meg az, hogy míg az egylépcsős lepárlásból nyert pálinka olyan, mint egy parfüm, viszont ízében gyengébb, mint a kisüsti, ráadásul pár éven belül eltűnik az íz, illat belőle, míg egy kisüsti évek múlva is tele van íz, és illatanyagokkal. Mindenesetre az elválasztásnál nagyon kell ügyelni és nehéz is ezt megvalósítani az biztos. Van ebben ízlés kérdés biztosan.

sompalinka · http://sompalinka.blog.hu/ 2011.06.23. 12:45:00

@Rolli:
Üdv.Rolli! Örülök a helyszíni tapasztalatoknak, egyben megerősítem, hogy a szakmailag korrekt módon készült "kétlépcsős", kisüsti pálinka valóban magán hordoz, jó értelembe vett fajsúlyosabb jegyeket, ezzel nincs gond, tehát kiváló pálinkáról beszélhetünk! Amivel nem értek egyet, az a megállapítás, vagy tapasztalat, miszerint az "egylépcsős" technológiával nyert pálinka illat-ízalkotói egy bizonyos idő után "leépülnek"! Általánosságban az igaz, és ez minden pálinkára igaz, hogy bizonyos idő elteltével, az öregedési folyamat eredményeként, érzékelhető illat-íztompulás mutatkozik, az üdeség, a fiatalosság megkopik. Ez egy természetes folyamat, ez így működik a Calvadosnál, a konyakoknál, stb. Szakmai értelemben tehát ezt a "kiüresedést" az "egylépcsős" pálinkákra vonatkoztatni nem szabad, mert ez így nem helytálló, legfeljebb arról lehet szó, hogy eredendően a pálinka illat-ízértékei alacsonyak voltak, így az a benyomás keletkezhet, hogy a "leépülés" jelentős!
Ez egyébiránt két különböző iskola, stílus, filozófia, már ami a két módszert illeti, mindkét módszerrel magas színvonalú termék produkálható! Innentől pedig egyéni ízlés kérdése, hogy melyiket választjuk!

Rolli · http://soromok.blog.hu/ 2011.06.23. 21:43:40

@sompalinka: Pont ezt akartam írni,ez így van hogy igazából tényleg ízlés dolga. Én csak onnan mondom ezt, hogy volt egy ilyen is,olyan is, egy "évjáratból", tároltam őket jó ideig valamiért (tökorrú voltam:)) , aztán megbontottam, és nekem tényleg intenzívebb volt a kisüstis, mint a másik, csak ezért mondtam, de igaz, ez csak egyszeri eset volt.
süti beállítások módosítása