A kellemes nyári esték meghozták az alkalmat a baráti sütögetésekhez és az ezekhez szorosan kapcsolódó elmaradhatatlan világmegváltó beszélgetésekhez. És hogy minek köszönhetnénk a jókedvű nyári estéket ? Most speciel egy jó kis sült szalonnás kenyér és egy üveg Békési Bíbor kajszi.
Mit kell tudni a bíbor kajsziról ? A gyümölcs július közepén éri el a szedési érettséget. Tetszetős, nagy, megnyúlt gyümölcsű, finoman rostos, bő levű, kiváló ízű, narancssárga húsú sárgabarack. Korán virágzó , magvaváló , édes húsú barack.
Egyszerű, letisztult formavilágú üvegben lelhető fel ez a nedű. Ahogy a képen is látszik, áttetsző, tiszta színű pálinkával van dolgunk. Az üveg címkéje a "boldog békeidőket" idézi fel bennem. Nagymamámnak volt hasonló tipográfiával egy fémdoboza, melyben porcukrot tárolt. Akkor talán kezdjük is el a jellemzését : Ez a karakteres ízű 40% -os alkoholtartalmú pálinka könnyen csúszik, egy sült szalonnával jól megágyazott gyomorban, azonban én éreztem egy finom kaparást. A pálinka maga egy korrekt gyártmány,technológiai hiba nem érződik rajta, azonban a várva várt katarzis a végén elmaradt. Számomra nem nyitott meg új dimenziókat, eléggé semlegesnek tűnik, de ezt abból adódik, hogy sajnos nem ismerem a gyümölcsöt , Aldis sárgabarackot eszem évek óta, annak meg ugye olyan az íze amilyen, és legjobb esetben is reménykedünk benne, hogy valahol Európában termett.
Abban bízok, hogy nemsokára szenzonja lesz a bíbor kajszinak, és becsszóra elmegyek a Vásárcsarnokba és megkóstolom a gyümölcsöt, majd utána iszom egy bíbor kajszi pálinkát is.