HTML

Pálinka szerelmem

Pálinkablog. Nőtől. Mindenkinek. Pálinkakóstolás kertelés nélkül. Programajánló határok nélkül.

Friss topikok

2011.08.09. 13:58 *Puszedli*

Pálinkatréning

Címkék: pálinka corvinus párlat pálinkatréning.

Fontosnak tartottam, hogy szerény tudásomat tovább fejlesszem, mert őszintén szólva a technológiai kérdésekben bizony segítségre szorultam. Szerencsém volt, mivel a Corvinus Egyetemen Panyikné tanárnő rendszeresen tart ilyen továbbképzéseket. A tréning tematikája egyszerű, átlátható és korrekt : két napos, általában péntek-szombat reggel 9-től 16 óráig egy 30 perces ebédszünettel kerül megrendezésre. A tematika laikusok számára is követhető, nem dobálóznak ismeretlen kifejezésekkel minden percben. Az első nap az ismerkedésről szólt, megismertük egymást és megismertük borzalmas illatminták formájában a pálinka legtipikusabb hibáit. Kozmaolajok, etil-acetát, kénessav, vajsav és  a merkaptán "illatjegyei" örökre az eszembe vésődtek. Ezek a szúrós szagú bűzbombák teljesen a földbe döngöltek, egy alapos szellőztetést követően tudtunk csak továbbhaladni. És innentől kezdve jött az élvezet. Kistálcán, tulipánpoharakban hozták be mindegyikünknek a különböző pálinkákat, és párosával kellett őket pontozni és értékelni.

Mint ahogy a mellékelt képen is látszik, egyszerre többet kaptunk, és egy pontozólapon értékeltük ezeket. Az első napon az almától haladtunk szépen sorjában, majd törölyöket, birseket kóstoltunk, végül körtével zártuk az első napot. Megtudtam, hogy a "Lujza" egy körtefajta, de inkább főzzünk belőle lekvárt, mert pálinka nem jó belőle.
Fakultatív szekció keretében kóstoltam sprárgapárlatot és illatoztam megvehagyma-párlatot. Érdekes volt mindkettő. A medvehagyma-párlat nekem már fűszer, nem ital, leginkább egy könnyű salátára való alkoholos fűszer.  

Másnap, szombaton szépen sorra vettük a kommersz szutykokat, majd a minőség útjára lépve a szilvákat, kajszikat és az erdei bogyósokat. Végül egy illat vakteszttel zártuk a sort. 40 különböző illatanyagból nyolcat kellett felismerni. Az alapvető hétköznapi illatok mellett egészen extrém illateszenciák is sorra kerültek, mint pl. szarvasgomba, élesztő és seprő.

Tanulságos hétvége volt. Sokat tanultam, így most már bártabban fogok kóstolni és írni is eezekről.

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://palinkaszerelmem.blog.hu/api/trackback/id/tr683136930

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Pálinka kisokos 2011.08.15. 10:03:28

> A pálinka nem holmi nagyipari termelés végeredménye, és nem is a gyáróriások tömegterméke. A pálinka a magyar gasztronómia különlegessége, a pálinkafogyasztás nemzeti sajátosságunk, kultúránk része. A pálinka története Az 1300-as években kezdet...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása