Szombaton igazi pálinkafőzdében jártam. A főzde túra először egy üzemlátogatással kezdődött. Mivel ép eper szezon van, a tartályokban szamóca erjedt. Túravezetőnk Simon László és Koncz Lajos volt. László mutatta be a lepárlás előtti folyamatokat közérthetően mesélt ennek folyamatáról, míg Lajosnál volt a kulcs az igazi kincsek birodalmába, a kóstolóterembe.
Miket kóstoltunk ? Igazi remekműveket. Már az első korty után azt éreztem, hogy nem volt hiábavaló az 5 órás idevezető út.
Elöszőr Elixír bodzát kóstoltunk. Nagyon finom , kellemes , könnyű ízvilág jellemzi. A maga 40 %-os alkoholtartalma ideális egy könnyed baráti beszélgetéshez , kis bajra biztos gyógyír. Kellemes , gyümölcsös illata egyből rabul ejtett. Legközelebb ebből is viszek haza.
Másodjára szintén egy Elixírt kóstoltunk, de ez már feketeribizliből készült. Karakteres illata egyből belegte a szobát, majd ellentmondás nem tűrve azonnal ízlelésre csábított. Szintén egy 40 %-os alkoholtartalmú pálnika, de az íze elsöpörte az eddigi ribizlis élményeimet. Eddig őszintén, nem sokat néztem ki a ribizliből, és nem is igazán szerettem. (Nálunk , a piros változata az árokparton termett és mindig nekem kellett leszedni. )
Harmadjára egy Quintessence körtét kóstoltunk, aminekaz illata és az íze is olyan volt, mintha egy érett, lédús körtébe haraptam volna. Az eddig kóstoltak közül ennek volt a legmagasabb alkoholtartalma.
Ezt követően egy 40 %os körte következett. Ízlett, de az előzőt nem tudta feledtetni.
Folytatása következik.