HTML

Pálinka szerelmem

Pálinkablog. Nőtől. Mindenkinek. Pálinkakóstolás kertelés nélkül. Programajánló határok nélkül.

Friss topikok

2011.06.07. 15:41 *Puszedli*

Szabad pálinkafőzés

Most , hogy közel egy éve hatályban van a törvény kiváncsi vagyok, hogy hol tart ma a magyarországi pálinkakultúra. Egy érdekes utazásra szeretnélek invitálni a gyümölcspárlatok világába.

Az Országgyűlés megszavazta a jövedéki  törvény módosítását

- A jogszabály változásával  a magyar emberek szabadon dönthetnek saját gyümölcseik felhasználásáról legyen szó lekvárról vagy pálinkáról.
 
-  A kistermelő a saját gyümölcséből vagy a kipréselt szőlő törkölyéből legálisan pálinkát főzhet (a vásárolt gyümölcs is saját gyümölcs).
 
 
Saját fogyasztásra szánt pálinkafőzésnél (amennyiben a termelő nem adja el a gyümölcspárlatot):
 
-  50 literig nem kell jövedéki adót fizetni,
 
-  a főzést nem kell sehol előre bejelenteni,
 
-  a  készüléket (100 liter alatt) nem kell engedélyeztetni.
 
Ha valaki el akarja adni az otthon vagy bérfőzésben készült pálinkát, erre is van lehetősége. A saját gazdaság helyén folytatott vendéglátás vagy falusi szálláshely-szolgáltatásnál zárjeggyel ellátott, legfeljebb kétliteres palackokból kínálhatja az italt.
 
Az eladásra szánt pálinkánál vagy ötven liter feletti mennyiség főzésénél továbbra is a régi szabályozás érvényes, tehát ugyanannyi jövedéki adót kell fizetni, mint eddig a kereskedelmi főzdéknek.
 
A törvénymódosítás elsősorban arra szolgál, hogy megkönnyítse  a szomszédok, vendégek kínálására szánt gyümölcspálinka főzését. Lehetővé tegye a frissen fel nem használt gyümölcs, a kipréselt szőlő törkölyének házi hasznosítását. A pálinkafogyasztás kultúránk része, vidéken ma is az emberi élet fordulóihoz (születés, keresztelő, lakodalom, temetés) vagy az esztendő ünnepeihez kötődik. A pálinkafőzés segít a takarékos és gazdaságos paraszti gazdálkodás fenntartásában, nem veszik kárba az elhullott gyümölcs, tiszta marad a porta.
 
Meg kell szüntetni azt a gyakorlatot, hogy a hatóság a kisembereket zaklatja a pálinkafőzés miatt, ugyanakkor a milliós, milliárdos kárt okozó bor- és szeszpancsolók tevékenysége fölött szemet huny.
 
A jogszabály pálinkafőzésre vonatkozó rendelkezései szeptember 27-től hatályosak.
 
Az egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról, illetve módosításáról szóló 2010. évi XC. törvény. 

 

 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://palinkaszerelmem.blog.hu/api/trackback/id/tr672964812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sompalinka · http://sompalinka.blog.hu/ 2011.06.07. 19:22:59

A poszt helyesen sorolja a jelenlegi pálinkás-helyzetet, a lehetőségeket. Ez rendben volna, de...
Mint az olvasható, "A pálinkafogyasztás kultúránk része...", viszont sajnos a kulturált alkoholfogyasztás még nem! Ugyanilyen probléma, hogy a termelési kultúránk is , már ami az otthon-főzést, és némiképp a bérfőzést is illeti, alacsony színvonalú, ha ez igaz, akkor ott minőséget főzni nem lehet, ha nem lehet, akkor a gyenge minőségben, szakmai hibákkal teli pálinka milyen kultúrát képvisel? Azt gondolom, nem szerencsés a valóban történeti hagyományokkal bíró pálinkafőzésre, a mai világban visszahivatkozni, mi több azzal igazolni a jelen hiányosságait! Arra méltó módon ugyan emlékezni kell, de nem több! Hiszen a ma alkalmazott korszerű erjesztési, főzési technikák-technológiák alkalmazása szolgálhatja egyedüli módon a termelési-fogyasztási kultúra fejlesztését, garantálhatja a minőséget, de csak ez! Az otthon-főzésről annyit, elvben jó ötlet, de kontroll, és szakmai ismeret hiányában, gyakorlatilag hibás megoldás! Ez kár!

Rolli · http://soromok.blog.hu/ 2011.06.07. 21:34:17

Részben egyet értek a jogszabállyal, részben nem. De remélem, hogy a természetes szelekció működni fog, és aki körömlakklemosót ivott eddig, ezután is azt fog, csak otthon készíti és maki kicsit is igényesebb erre, az nem fogja meginni még udvariasságból sem (bízom benne). Másrészt, aki igényes, kísérletezhet otthon. Ittam párfajta ilyen mini körülmények között előállított gyöngyszemet, és az tényleg nagyon ott volt, az ilyet támogatni kell a szutykot nem.

És most egy kicsit haza is beszélek, de szerintem ezt kellene a söröknél is, sajnos most ez az ág, amit kegyetlenül szivatnak, nyilván nincs megfelelő lobbi a dolog mögött.

Az hogy a minőség terjedjen, az emberek gondolkodásának is változnia kell, bár nagyon nehéz megmagyarázni, hogy ne a z olcsóság legyen a szempont, hanem a minőség legyen az első, valószínű ezt sokaknak nehéz megmagyarázni. De én azt látom, hogy a minőségre egyre nagyobb a kereslet.

Rolli · http://soromok.blog.hu/ 2011.06.07. 21:36:19

És azért nagyok is belefuthatnak nagy bakikba is.

sompalinka · http://sompalinka.blog.hu/ 2011.06.08. 08:02:20

@Rolli:
Igaz, többé-kevésbé egyetértek a leírtakkal! Sőt elismerem, összességében természetesen van fejlődés, de ez nem jellemző. A természetes szelekció kétségtelenül működik, önjáró módon teszi a dolgát, de ha a szakmai ismeretek hiányosak, a minőség téves megítélése berögződött napi gyakorlat, akkor ez a folyamat önmagában nem lehet eredményes.Az is tény, hogy az "olcsóság" szempont, de szakmai értelemben ez az igény nem zárja ki a minőséget. Egy viszonylag gyenge minőségű, kvázi olcsó gyümölcsből lehet etil-acetát, és utópárlati alkotóktól mentes pálinkát előállítani, ez nem pénz kérdés, viszont lesz elfogadható minőségű végtermék, pálinka. Itt tehát megint a szakmaiatlanság, a szakmai ismeretek hiánya köszön vissza, ezért készülhet sok-sok hibás pálinka. No ebből a helyzetből kellene "kibillenni"!

*Puszedli* · http://palinkaszerelmem.blog.hu 2011.06.08. 16:57:17

@sompalinka: Teljes mértékben egyetértek a leírtakkal. Célom a bloggal a kulturált pálinkafogyasztást népszerűsíteni ( "" minőséget, de mértékkel "" ). Tisztában vagyok bele , hogy egy - két bejegyzéssel nem lehet megváltani a világot, ezek után is lesznek majd olyan felhasználók akik képesek otthon a konyhában lefőzni valami borzadályt amit házi - pálinkának fognak nevezni és élvezettel fogyasztják.

sompalinka · http://sompalinka.blog.hu/ 2011.06.08. 18:02:32

@*Puszedli*:
Örülök a céljaidnak, és egyben bízom abban, hogy kellenek az ilyen megnyilvánulások! Ha csak egy-egy pálinkabarát olvassa el ezeket a jó szándékú írásokat, és elgondolkodik a tartalmi részen, az már sokat jelent. Kérlek ne add fel!

*Puszedli* · http://palinkaszerelmem.blog.hu 2011.06.08. 18:21:37

@sompalinka: Igyekszem . Hamarosan újabb poszttal jelentkezem.
süti beállítások módosítása