HTML

Pálinka szerelmem

Pálinkablog. Nőtől. Mindenkinek. Pálinkakóstolás kertelés nélkül. Programajánló határok nélkül.

Friss topikok

2012.10.09. 16:29 *Puszedli*

Hamis pálinkát találtak Kecskeméten

Címkék: Címkék

"Hamisított pálinkát vont ki a kereskedelmi forgalomból a Bács-Kiskun megyei elelmiszerlánc-biztonsági igazgatóság – közölte a vidékfejlesztési tárca kedden. A hivatal az álpálinkák lefoglalásával egyidejűleg azonnali hatállyal felfüggesztette a Kecskeméti Likőripari Zrt. pálinka-előállítási és forgalombahozatali tevékenységét. "

A cikk folytatása az alábbi linkre kattintva megtalálható :

http://index.hu/gazdasag/magyar/2012/10/09/hamis_palinkakat_talaltak_kecskemeten/ 

Kínos.

Szólj hozzá!

2012.09.29. 18:39 *Puszedli*

Zimek pálinkafőzde, Zamárdi

Címkék: Címkék

Mit tehet a lelkes pálinkász ( ebbe az általam kreált kategóriába tökéletesen beleférek ), miután egy jól sikerült pénteki buli után elmacskásodott végtagokkal és nyúzott arccal ébred a kocsiban? Először is összepakolja a cuccait és elhúz Siófokra a Sparba grillcsirkét reggelizni, majd Zamárdiban a benzinkútnál egyből balra kanyarodik, és meg sem áll a Zimek Pálinkafőzdéig. Egy gyors egyeztetés Gáborral, hogy tud-e fogadni minket. Szeretettel várt.

Belépve a kóstolóházba mellbevágott a forróság. Igen meleg volt, ugyanis Zimek fatüzeléses lepárlóberendezést használ. Ottjártunkkor bérfőzés keretében málna csorgott kifele.

DSC_0014.JPG

Sajnos csak egy villámlátogatásra és egy rövid programra futotta kevéske időnkből, de arra mindenképp jutott idő, hogy egy-két mesterművet megkóstoljak.

DSC_0017_1.JPG

Elsőnek agy klasszik almát kóstoltam, aminek olyan üde illata volt, az íze olyannyira visszahozta a kellemes napsütéses őszi délutánokat, hogy receptre kéne adni mindenkinek. A sort aztán folytatta törköly, szilva és meggy pálinka. Ezek után aztán egy ízrobbanás következett. Sorra előkerültek a különleges párlatok. Levendula,kömény és kávé. Mindhárom íze fantasztikus és felejthetetlen volt. Ide vissza kell még jönni.

2 komment

2012.09.28. 13:29 *Puszedli*

Koccints a Rézangyallal! Pálinkafesztiválos promóció az Akvárium Klubbal karöltve

Címkék: fesztivál pálinka rézangyal akvárium klub

398328_477512612269536_831070859_n.jpg

 

Úgyhogy nyomás az Akvárium Klubba a Deák térre!

Szólj hozzá!

2012.09.24. 18:38 *Puszedli*

Tequila, pálinka és kolbász, avagy Mexikó beköltözik a Budai Várba

Címkék: Címkék

Most hogy kegyetlenül beköszöntött az ősz, ismételten megrendezésre került az őszi pálinkafesztivál.

Iden ősszel ismét Magyarország legnemesebb pálinkái, egyedi ételkülönlegességek, valamint latin-amerikai, vérpezsdítő zene valamint kulináris finomságok várják a látogatókat október 4-7 között a Budai Várban, ahová idén Mexikót és nemzeti italát, a tequilát hívták vendégségbe a fesztivál szervezői. 

A VI. Budavári Pálinka- és Kolbászfesztiválnak idén is a főváros egyik legszebb helyszíne, a Budai Várnegyed, annak Hunyadi és Oroszlános udvara ad helyet. A nagyszínpad beköltözik a festői Oroszlános udvarba, így még többen táncra perdülhetnek a délutáni és esti koncerteken.

A vendégpárlat tematikát folytatva Olaszország és Oroszország után idén a Mexikóiak mutatkoznak be büszkeségükkel, a tequilával, valamint tradicionális ételeikkel. A mexikói negyedben kiderül, hogyan lesz az agavéból párlat, és hogyan készülnek a közkedvelt latin-amerikai finomságok.

Budavari Palinkafesztival (1).jpg

A Pálinkafesztiválon huszonöt pálinkafőzde, tíz kolbászkészítő, valamint bor- és sajtmesterek állítják ki finomságaikat. 

A tekniai újítások vívmánya ezt a rendezvényt is elérte, ugyanis a tavaszihoz hasonló kuponokat elfújta a szél. Bevezetik itt is az elektronikus fizetési módot. Elvileg gyorsabb, és egyszerűbb lesz,de ki tudja.

A belépőjegy ára 2000 forint lesz, amely tartalmaz egy pálinkáspoharat is. 
A szervezők célja felhívni a figyelmet a hungarikumok igazi értékére, a hagyományőrzés szerepére és nem utolsósorban, hogy minél több külföldi és belföldi látogató megismerje a magyar pálinka- és kolbászkülönlegességeket.

Hmm. Nem hiszem, hogy több látogatót meg tudnak szólítani, de ki tudja.

Szólj hozzá!

2012.08.17. 21:32 *Puszedli*

Cefrekirályok a Discovery Channel-en

Címkék: tv programajánló cefrekirályok

Érdekes sorozatot tűzött műsorára a Discovery Channel Cefrekirályok címmel. A sorozat az amerikai illegális szeszfőzők világába nyújt betekintést.

Ezen a hétvégén maratoni adással készülnek . Szombaton 16 órától 4 rész vetítenek le egymás után. Aki tudja nézze.

Szólj hozzá!

2012.08.17. 21:27 *Puszedli*

Egy régi klasszikus

Címkék: prevenció

noalkohol_1345191146.jpg_955x670

Előkerült egy régi klasszikus kép a szeszes italok káros hatásáról .

 

Szólj hozzá!

2012.08.16. 21:57 *Puszedli*

Főzzünk csókból baracklekvárt! Barackot tesztelünk .

Címkék: barack békési bolyhos kajszi spritus primus

Most, hogy egyre könyörtelenebbül tudatosodik bennem, hogy nemsokára vége a nyárnak igyekszem minden apró szalmaszálba kapaszkodni. Kapaszkodom, hogy még tovább tartson ez a napsütés, tartsanak ki az illatok áprilisig ... A nyár eltevésének természetesen számtalan módja van. Aszalás, lekvár főzés. De ahogy a mondás tartja "amiből lekvár készül, abból készülhet pálinka is" , így én most barackokat tesztelek.

DSC_0094.JPG

A tesztelt termékek :

1 , Bolyhos Kajszibarack pálinka 50 %

2,  Békési Kajszibarack pálinka 40%VV

3, Spiritus Primus Kajszi 45 % VV

A tesztelésre egy kiváló szombat estén került sor Badacsonytomajon. A képek ott készültek a mólónál.

Elsőnek a Bolyhos kajszit kóstoltuk. Illata tömény, parfümös erősen mézes jegyekkel rendelkezik. Az üvegben található egy szem aszalt kajszibarack is. A barackot természetesen nem sikerült kipecázni, viszont eltettem az üveget unalmas téli estékre, hátha egyszer ráérek kibányászni ... Íze kellemes, remekül hozza a barack ízjegyeit. A pohár alján aztán ottmarad egy láda barack tisztelegve a forró nyár előtt.

Másodikként a Békési félét szeltük fel. Mind közül ő a leggyengébb alkoholfok területén, de ez nem von le semmit nagyszerű jelleméből. Illata emlékeztet a barackéra, de nem annyira intenzív, íze elfogadható, feltételezem oszlopos technikával készült. Kóstolás után egy minimális illat maradt a pohárban.

A harmadik versenyző Spiritus Primus színeiben indult. Hamvas barack illata egyből elvarázsolt. Íze , korrekt, karakteres, nagyszerűen illik hozzá a 45%VV. Kóstolás után bizsergett utána a nyelvem. Illata hozza a barackot, és kóstolás után a pohárban is érezhető ez a kellemes illat.


Nehéz a három versenyző között eredményt hirdetni. Nem is szeretnék. Mindhárom egy korrekt pálinka, amit szívesen fogyasztok el a barátaimmal. A Bolyhos rabul ejt az aszalt baracktól kapott plusz miatt, a békési könnyed karaktere elbűvöl, míg a Spiritus Primus bizsergése egyből bevésődött az emlékezetembe.

Szólj hozzá!

2012.08.11. 16:41 *Puszedli*

Egészségedre!

Címkék: sziget pálinka rézangyal koccintás

mail_google_com_1344696184.jpg_226x150

Rajongók, pálinkakedvelők, kíváncsiskodók, külföldiek és magyarok egyaránt beálltak abba a sorba, amelyet a Compact Disco indított el péntek este a SZIGET-en, a Magashegyi Underground, valamint a Maszkura és Tücsökraj tagjaival együtt. A feladat nem volt más, mint egy pohár Rézangyal pálinkával a kézben élőláncot alkotni, és koccintani a szomszéddal. A kísérlet sikerült, a zenekarok bebizonyították, hogy a boldogság koccintással terjed: miután mindenki megitta a pálinkáját, boldogabban ment bulizni.

A sort a Compact Disco énekese Valkó Csaba kezdte meg, majd kollegája Begi folytatta. Csaba arcát elnézve felmerül a kérdés , hogy a nagy melegben egy kissé megborult-e tőle , vagy , csak nem sikerült belefutni egy karcos szilvába ?

Szólj hozzá!

2012.08.09. 13:32 *Puszedli*

Koccints velünk!

Címkék: budapest fesztivál sziget pálinka rézangyal koccintás

boldogsag_koccintassal_terjed_sziget_1344511840.jpg_847x546

A Rézangyal Pálinkaház elhatározta, hogy  összehívja a Sziget leghosszabb (és legboldogabb) koccintósorát augusztus 10-én, pénteken délután 19.30 órakor a Nagyszínpad melletti Pálinkaháznál. A koccintást a Magashegyi Underground, a Maszkura és Tücsökraj és a Compact Disco indítja el, akik az önkéntes résztvevőkkel láncot alkotva, pálinkával a kezükben, koccintva „adják át a boldogságot” egymásnak.

Szólj hozzá!

2012.07.27. 09:51 *Puszedli*

Szerintetek mi van az üstben ?

Címkék: pálinka cefre Címkék

DSC_0005-2.jpeg

 

 

Szólj hozzá!

2012.07.26. 22:19 *Puszedli*

Nem kellett a pálinka...

Címkék: szilva rézangyal vilmoskörte

Felettébb érdekes dolog törént. Nem tudtam meginni a pálinkát. Hogy lehet ez ? Megkóstoltam a barriqe szilvát és a vilmoskörtét a Rézangyaltól és nem ízlett. Az alkohol ízén kívűl mást nem éreztem. Letettem a földre és továbbáltam. Nem tudom mi lett a sorsa, ez az incidens nem vette el a kedvemet, megkóstolom újra,nem adom fel! Érdekel, hogy vajon más is ezt érezte? Elvileg a Rézangyal a minőségi pálinkákról ismert,de bocsánat ezt a két üveget a pálinkarendőrség leültette volna..

Szólj hozzá!

2012.07.19. 14:00 *Puszedli*

Fesztiválszerelmem : Balaton Sound 2012 Zamárdi

Címkék: balaton fesztivál sound zamárdi fütyülős rézangyal fesztiválszerelmem

Imádom a magyar tengert , szeretem a tuc-tuc zenét , ezért számomra nem kérdés, hogy ha tudok lemegyek Zamárdiba a Balaton Soundra. Idén sajnos csak egy napra jutottam le, de az ahhoz elég volt, hogy feltérképezzem a pálinka-sör-cider-étel fantasztikus négyesét.

A Heineken volta főszponzor, ebből adódóan kizárólagosan csak az ő sörei folyhatnak a csapokon. A sör hideg volt, de az íze csak nyomokban hasonlított ahhoz, amit eddig kóstoltam.

Cider idén egy hatalmas szeletett hasított ki a fesztiválbizniszből. A nagyszínpad közelében felállított fedett sátor hatalmas Strongbow feliratát talán még a tihanyi apátságból is látni lehetett. A márka ismertségén sokat segített az a hatalmas mennyiségű reklámkalap, melyet kb. minden harmadik fesztiválozó kobakján virított.

És akkor térjünk a blog fő témájára, a pálinkára. Rézangyal és a Fütyülős képviseltette magát.
A Fütyülős egy nagyon színes és vidám házikóval várta a fesztiválozókat. A fesztivál alatt többször jelentkezett limonádés akcióval. Limonádébárban Fütyülős limonádét lehetett venni, melyet egy kisebb vödörben, seregnyi jégkockával és több, színes jégkockával szervíroztak. Péntek délután, az első koncert előtt megadta a kellő lendületet.

moto_0195.jpg

A Rézangyal más eset. Ő volt a "komolyabb" versenyző. Egy kocsiból mérték az italt, meglepetésre, a pultosok a szokásos "melyiket ajánlod" kérdésre nem mézeset mondott. Lehet, hogy a pultos ért a pálinkákhoz ?
Elsőnek megkóstoltam az Év Barackpálinkáját. Üde, gyümölcsös illata egyből lenyűgözött. Lehet, hogy tudnak ezek a főzdék valamit ? Íze kellemes, nem kaparó, a végén hozza az elvárt lekvárt. Második körben az 55%-os meggyet kóstoltam. Fogyasztható volt, a barack által megnyitott új dimenziókat azonban nem tudta előcsalogatni. Nem életem meggye, az biztos.

moto_0196.jpg

Folyt.köv. hamarosan.

UI.: A képeket mobiltelefonnal fotóztam, és természetesen saját mind :)

Szólj hozzá!

2012.07.07. 18:55 *Puszedli*

Fesztiválszerelmem: EFOTT2012

Címkék: fesztivál velence áfonya efott hirös pálinkalikőr

Idén a Velencei-tó mellé települt Magyarország legrégebbi fesztiválja az EFOTT. Az EFOTT egy mozaikszó , mely az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozóját takarja, elnézve a fesztiválozókat , ők csak bulizni, inni, strandolni jöttek. Turisztikai és egyéb történelmi értékek nem érdeklik őket, maximum majd nyugdíjas korukban, amikor visszatérnek a helyszínre nosztalgiázni.

Pálinkaszerelmem levonatozott, be hogy feltérképezze milyen is a pálinkahelyzet Velencén. Röviden: siralmas. Már a helyszín megközelítése is megterhelő volt a 38 fokos hőségben. A vasútállomástól a lehető legmeszebb lévő kempingig kellett csak valahogy eljutni. Volt 200 forintos partibusz-járat, ami a bejáratnál tette le az utasokat , de csak az odajutásban volt megbízható, vissza a "városba" alig közlekedett. A sétálás és a stoppolás mellett luxus alternatívaként ez az út taxival 2000 HUF ( a távolság maximum 3-4 km , ennyiért már Budapesten elvisznek Újpestről Nagytéténybe). A könnyű bejutás,és a megszokott táska cheking után a lehető legszerencsétlenebb pontom megtaláltam a Hirös házikóját, mely Nagy Semmi közepén helyezkedett el.

P7010075.JPGA Pálinkafesztiválról ismerős fehér fabódéban két pultos felváltva szenvedett a rekkenő hőségben. Arra a kérdésemre. hogy mennyire fogy a pálinka rövid, tömör felelet volt a válasz: jól. És melyik a kedvenc ? A mézes áfonya, iszol egyet? Persze, ez volt a kurta válaszom.És itt kezdődtek a bajok. Az egy dolog,hogy meleg van, nade közel 40 fokos italt felszolgálni ? Miután megittam, elöntött a "tejóégafejembeszállt" érzés.Nagyon meleg volt, egyből fejbe vágott. Az ízét nem lehetett érezni,mert az alkohol és a meleg méz illata ellentmondást nem tűrően uralta a terepet,a gyümölcsízt valahol Tárnoknál elvesztettük. Ha nem tudom, hogy mit iszom,nem jöttem volna rá,hogy áfonya. Ezek után már nem is volt kedvem megkóstolni a többit, mert az (is) abszolút csalódás lett volna.Árakat tekintve hozta az abszolút fesztivál színvonalat.

A pálikalikőrökből 4 cent 690 Forint volt belőle. És ez volt a legolcsóbb. Voltak persze prémium pálinkák Zwack Sándor névvel fémjelezve. Elnézve őket a csomagolásuk még bontatlan volt.

P7010084.JPG

A sör mindenesetre olcsóbb és hidegebb volt, egy korsó Soproniért 400 forintot kértek.És a látogatók kezükben söröspoharat markoltak.

Sajnos egy olyan fesztiválon, melynek célközönsége diákhitelből, zsebpénzből, szülői támogatással tud csak eljönni szórakozni, nem pálinkára költi pénzét. Valljuk be, amikor sorra dőlnek meg a meleg-rekordok jobban esik a tóparton egy korsó sör, vagy cider. És ez a megállapítás nem is áll távol a valóságtól. Az esti bulira bemelegítésként 10 fesztivál- látogatóból 8 sörözik, míg 2 a cider mellé teszi le a voksát.

Levonva a tanulságokat,mint ahogy borítékolható volt, a fesztivál egyértelmű nyertese a Soproni, de nagyon dicsérendő, hogy végre a pálinka is megjelent, mint alternatíva.

Szólj hozzá!

2012.06.27. 23:43 *Puszedli*

Cefre próbája ... a tesztelés ! Békési bíbor kajszit teszteltünk

Címkék: bíbor békési kajszi

A kellemes nyári esték meghozták az alkalmat a baráti sütögetésekhez és az ezekhez szorosan  kapcsolódó elmaradhatatlan világmegváltó beszélgetésekhez. És hogy minek köszönhetnénk a jókedvű nyári estéket ? Most speciel egy jó kis sült szalonnás kenyér és egy üveg Békési Bíbor kajszi.

Mit kell tudni a bíbor kajsziról ? A gyümölcs július közepén éri el a szedési érettséget. Tetszetős, nagy, megnyúlt gyümölcsű, finoman rostos, bő levű, kiváló ízű, narancssárga húsú sárgabarack. Korán virágzó , magvaváló , édes húsú barack.

bekesi_packshot_kajszi_1.jpg

Egyszerű, letisztult formavilágú üvegben lelhető fel ez a nedű. Ahogy a képen is látszik, áttetsző, tiszta színű pálinkával van dolgunk. Az üveg címkéje a "boldog békeidőket" idézi fel bennem. Nagymamámnak volt hasonló tipográfiával egy fémdoboza, melyben porcukrot tárolt. Akkor talán kezdjük is el a jellemzését : Ez a karakteres ízű 40% -os alkoholtartalmú pálinka könnyen csúszik, egy sült szalonnával jól megágyazott gyomorban, azonban én éreztem egy finom kaparást. A pálinka maga egy korrekt gyártmány,technológiai hiba nem érződik rajta, azonban a várva várt katarzis a végén elmaradt. Számomra nem nyitott meg új dimenziókat, eléggé semlegesnek tűnik, de ezt abból adódik, hogy sajnos nem ismerem a gyümölcsöt , Aldis sárgabarackot eszem évek óta, annak meg ugye olyan az íze amilyen, és legjobb esetben is reménykedünk benne, hogy valahol Európában termett.

Abban bízok, hogy nemsokára szenzonja lesz a bíbor kajszinak, és becsszóra elmegyek a Vásárcsarnokba és megkóstolom a gyümölcsöt, majd utána iszom egy bíbor kajszi pálinkát is.

szalonnasütögetés.jpg

 

Szólj hozzá!

2012.06.21. 21:54 *Puszedli*

Ismét terítéken a szabad pálinkafőzés

Címkék: politika eu szabad pálinkafőzés

Nehéz úgy írni erről a témáról, hogy ne keveredjek bele az aktuálpolitikába. Délután az index.hu-n megjelent egy cikk, miszerint "a házilag főzött pálinkára a magyar szabályok 50 liter alatt teljes jövedelemadó-mentességet adnak, ha az nem kerül kereskedelmi forgalomba, holott az uniós szabályok szerint a kedvezmény mértéke legfeljebb 50 százalékos lehet". A bekezdés végére pedig ez került :"Ha a szabályozást nem változtatjuk meg két hónapon belül, akkor az ügy az Európai Bíróság elé kerülhet."

És ebből mi következik ? Eu megbüntet, megfenyeget, kormány megijed ,betiltják a szabad pálinkafőzést. A felhasználók még egy utolsó gyors rohamban vesznek egy lepárlóberendezést, vagy ami még rosszabb házilag eszkábálnak egyet és úgymint eddig titokban, mutyiban főzik le a cefrét.

 

 Az idézett cikk itt érhető el :

http://index.hu/gazdasag/magyar/2012/06/21/ujra_lecsapott_az_eu_tojoketrec-ugyben/

kertesueti3.JPG

 

Kép: saját

 

Szólj hozzá!

2012.06.20. 17:00 *Puszedli*

Hétvégi programajánló : Kézműves Sörök és Pálinkák Fesztiválja, Hegykő

Címkék: sör fesztivál pálinka szicsek hegykő termálvíz gyulai téti

sor_palinka_fesztival_20120611.jpg

A Fertő-Hanság Nemzeti Park mellett egy kedves kis falu, Hegykő mert nagyot álmodni : pici falu létére pálinka- és sörfesztiválnak ad otthont a hétvégén. Ki mondta, hogy fesztiválozni csak a városban lehet ? Kikapcsolódni , kitörni a hétköznapok taposómalmából , új élményekkel feltöltődni a friss levegőn lehet igazán. A pálinkázásra és az újjászületésre kiváló hely Hegykő, mely miután összehasonlítottuk a különböző pálinkákat a felfrissülésről messze földön híres sókoncetrátumú termálvizével gondoskodik.

A fesztiválon az alábbi főzdék gondoskodnak a pálinkás jóreggeltről:

Szicsek Pálinkafőzde, Tiszaföldvár
Gyulai Pálinka Manufaktúra, Gyula
Téti Pálinkafőzde

Pálinka mellett persze érdemes a frissen csapolt söröket is megkóstolni. Igazi különlegességet csapol a Jászdózsai Köleses és persze jelen lesz a megye büszkesége a Bors Serfőzde is, mely egyebek mellett arról híres, hogy söreiben megelevenedik Robin Hood a tolvajok fejedelmének története.

Persze enni is kell valamit, a fesztiválozókat várják a helyben  készülő ételekkel a hegykői éttermek, míg a jó hangulatról a színpadon fellépő zenészek, táncosok gondoskodnak. És hogy a fociról se maradjunk le , a fesztivál helyszínén kivetítőről tekinthetjük meg a labdarúgó EB negyeddöntőit.

1 komment

2012.06.18. 21:27 *Puszedli*

Megnyílt a világ egyetlen pálinka trezorja és egyébb újdonságok a Békési Pálinkaháznál

Címkék: pálinka békési trezor

 

 

 

Ünnepélyes keretek között átadták a patinás Békési Pálinka Centrum egyedi pálinka trezorját, ahová újjlenyomattal működő beléptető rendszer vezet. A trezor annyira biztonságos, hogy a pálinkán túl más értéktárgyak megőrzésére is alkalmas. Emellett most debütált a Békési új termékcsaládja, nyolc ízben, Békési Manufaktúra néven.

 

A Békési Pálinka Centrum újabb szolgáltatása, a pálinka trezor egy olyan egyedi szolgáltatást kínál, amelynek a világon nincs párja.  A biztonsági tároló szekrényekből és érlelő kamrákból álló pálinka trezort azon pálinkakedvelők számára hozták létre, akik folyamatosan biztonságos körülmények között kívánják tartani párlatukat.

 

A pince a legoptimálisabb, 18 fokos hőmérsékletet, valamint a legkedvezőbb páratartalmat biztosítja.

A trezorok pedig annyira biztonságosak, hogy a pálinkatároláson túl egyéb értékek tárolására is használhatók. Mindegyikre 500 ezer forintos értékhatárig külön értékbiztosítást köt a Békési Pálinka Zrt. A vendégek csak biometrikus beléptetés mellett juthatnak be a pincébe, amelyet kivetítő, konyha, baráti társaságoknak kialakított terek tesznek komfortossá.

Bekesi Palinka (5).jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De nemcsak az új szolgáltatás, hanem a Békési család generációról generációra szálló, pálinkafőzési tradícióját méltán tükröző új termékcsaládja is debütált. A Békési Manufaktúra névre keresztelt 8 íz (Cigánymeggy, Bodza, Birs, Vörösszilva, Bíbor kajszibarack, Piros vilmoskörte, Csabagyöngye szőlő, Málna) egyedi üveget és arculatot kapott.

BEKESI_A4.jpg

 

„A Békési pálinka története 1984-től eredeztethető, amikor édesapám és én beléptünk a békési pálinkafőző ajtaján. Nagy álmaink voltak: szerettük volna feltámasztani az igazi, hagyományos, minőségi pálinkakészítés kultúráját, amelyhez az utánozhatatlan minőségű gyümölcs és a szenvedély adott volt. Az eltelt csaknem 30 év alatt a családi vállalkoz ás kinőtte magát és mára az ország egyik legnagyobb főzdéjévé váltunk. A hozzáállás a szakértelem és a szenvedély azonban semmit sem változott. Azt gondolom, minden palack Békési pálinkán érezni, hogy annak története van” – mondta Békési Zoltán, a főzde tulajdonosa.

A képeket elnézve nem hinném, hogy itt forgatnák az Oceans 14-et. Ide kevés lenne a sármos George Clooney és Brad Pitt csavaros észjárása...

 

Szólj hozzá!

2012.05.15. 09:50 *Puszedli*

Visszatekintő -VII. Budapesti Pálinkafesztivál

"Négy nap alatt több mint húszezerezer látogatót fogadott a VII. Budapesti Pálinkafesztivál, amely a Budai Vár Hunyadi és Oroszlános udvarában 25 kiállítóval és közel 400 pálinkával várta a vendégeket. A gasztronómiai rendezvény főszereplői, a barackpárlatok, a barackos ételek, barackpálinkával töltött macaronok, na és persze az Év Barackpálinkája voltak. A 11 főzde prémiumpárlatainak blendje elnyerte a közönség tetszését: közel félezer sorszámozott palack fogyott belőle." Így összegzi a szervező.

 

A blogger ezzel szemben :

Péntek kora délután látogattam ki a fesztiválra. A helyszín nagyságához képest kevesen voltak, sokan inkább csak lézengtek. Masszívabb embercsoportosultást csak a szökökút melletti színpadnál Punnany Massif-ra csápolók alkottak. Estefele , hét után viszont hirtelen emgtelt a placc. A bejáratnál a bónuszos házikónál végeláthatlan sor várta, hogy beengedjék. A pálinkafőzdék kínálata igazán zavarbaejtő volt. Külön kiemelem, hogy a főzőmesterek vették a fáradtságot és beszélgettek a vendégekkel.

Szólj hozzá!

2012.05.10. 15:00 *Puszedli*

Hétvégi Programajánló : Vár a barack, irány Buda!

Címkék: budapest hétvége pálinka vár csokoládé barack

A hagyományt tovább öregbítve, idén a barack és az abból készült hungarikum, a barackpálinka játssza a főszerepet a VII. Budapesti Pálinkafesztiválon, május 10-13 között.

A látogatók az elmúlt évekhez hasonlóan ismét több száz párlat közül válogathatnak, de a tavalyi nagy sikerre való tekintettel elkészül ismét az év pálinkája, ezúttal barackból. Magyarország pálinkafőzőinek közös blendjét először a Budai Várban kóstolhatja meg a közönség.

Tavaly a Budapesti Pálinkafesztiválon új sorozat vette kezdetét: a rendezvényt tematizálták a szervezők a pálinka legfontosabb alapanyaga, a gyümölcs szerint.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elsőként a szilva mutatkozott be, idén pedig a barack kerül a középpontba. 2012 tehát a barack éve lesz! 
A rendezvényen több mint huszonöt kiállító, pálinkafőzde és kereskedő kínálja finomságát a Hunyadi és az Oroszlános udvarban.
A gasztronómiai élményeket a házi sajtok, finom borok és pezsgők, továbbá az elmaradhatatlan kolbászház teszi teljessé!  Újra lehetőség nyílik a pálinka- és a csokoládéfogyasztás új műfajával találkozni, a párosításukból tökéletes élvezeti forrást kreálni. A megszokott és új ízeken túl a fesztiválon kiemelt helyet kapnak majd a barack éve keretében készült ételspecialitások is, méghozzá a „Barackos” udvarban.
 

Az Év Barackpálinkáját az ország pálinkafőzői (Harmatrázó, Gusto, Békési, Rézangyal, Villányi, Schiszler, Szalontai, Csalló, Rex, Hegyközi és Zwack) készítik a prémium párlatok házasításával, amelyet aztán a fesztiválon kóstolhatnak meg először a látogatók. A limitált mennyiségben készült pálinka igazán különleges, exkluzív csomagolásban várja az ínyenceket.

 

kép:facebook

Szólj hozzá!

2012.05.09. 15:03 *Puszedli*

Gombóc Artúr bepálinkázott- Pálinkás macaronok a Budapesti Pálinkafesztiválon

A Macaron Fesztivál után a Budai Várba is érkeznek a népszerű kissütemények, méghozzá különféle ízesítésben. A népszerű francia sütemények készítője barack-, kökény-, birs-, ágyas málna- és szilvapálinkákkal „fűszerezi” a finomságokat, amelyekbe mint kiderült, Rézangyal, Márton és lányai, valamint Békési párlatok kerülnek. 

„A Macaron Fesztiválon a pálinkás sütemények fogytak a leginkább, így kibővítjük az alkoholos kínálatunkat. De, aki mást próbálna, annak készülünk kávés, lime-os macaronokkal is" - mondta Mónus Anikó a Konyha-szigetek főzőiskola tulajdonosa, aki külön felhívta a figyelmet arra, hogy az édességekek gluténmentesek.
A mini finomság egyébként két napig készül, mindegyik darab kézzel. A tésztájába mandula és porcukor kerül, ez adja a tartását és az édes ízét, amely a töltelékkel együtt kap harmonikus ízt.

Kedves Olvasók ! Kóstolták már

Szólj hozzá!

2012.04.12. 09:32 *Puszedli*

Kedvezményes belépő a Bónusz Brigádtól

Címkék: fesztivál pálinka belépő akciós

A Bónusz Brigád oldalán kedvezményes áron kaphatók a négynapos belépők.  A megtakaírtott pénzt érdemes kóstolásra lehet felhasználni :)

 

Klikk a linkre :

http://www.bonuszbrigad.hu/5-500-Ft-helyett-2-000-Ft-Negynapos-berlet-a-VII-Budapesti-Palinkafesztivalra-egy-napijegy-araert

Szólj hozzá!

2012.04.03. 14:18 *Puszedli*

Cikkajánló : Ütős hungarikum: a legszebb hazai pálinkák

Címkék: húsvét nobilis cikkajánló fütyülős ördögi gyulai rézangyal csalló schiszler

A hg.hu egy ütős pálinkásüveg dizájnnal foglalkozó cikkel készül Húsvétra. Otthon egy Gyulais üveg szerepel "dísztárgyként" a polcon.  Előfordult már veletek is, hogy csomagolás alapján választottatok pálinkát az esti bulihoz ?

A cikket sok szép képpel színesítve itt tudjátok elolvasni :

http://hg.hu/cikk/design/14175-utos-hungarikum-a-legszebb-hazai-palinkak 

 

 

Szólj hozzá!

2012.03.29. 15:01 *Puszedli*

VII .Pálinka Fesztivál

Címkék: budapest programajánló fesztivál pálinka vár barack

 

Ahogy arról korábban már beszámoltam, idén is lesz tavaszi Pálinkafesztivál a Budai várban. A május 10-13. között megrendezésre kerülő rendezvényen a főszereplő a barackpálinka lesz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kép:facebook

Szólj hozzá!

2012.03.20. 11:00 *Puszedli*

Együtt készíti Magyarorsz​ág az év barackpáli​nkáját

Címkék: barack szalontai

A tavalyi siker után ismét lesz közös pálinkája Magyarországnak.

A különleges főzet a tavaszi, Budapesti Pálinkafesztiválon debütál, ott kóstolhatja meg először a közönség a hazai pálinkafőzdék legjobb barackpálinkáinak blendjét. Békési Zoltán zsűrielnök vezetésével a napokban kiderült, melyik az a 11 főzde, amely minőségi tételével hozzájárul az év párlatához. Míg ősszel, a Budavári Pálinka- és Kolbászfesztiválon minden évben egy vendég ország párlata mutatkozik be, addig tavasszal a gyümölcsök kapnak központi szerepet.  Tavaly a Budapesti Pálinkafesztiválon új sorozat vette kezdetét: a rendezvényt tematizálták a szervezők a pálinka legfontosabb alapanyaga, a gyümölcs szerint. Elsőként a szilva mutatkozott be, idén pedig a barack kerül a középpontba. 2012 tehát a barack éve lesz!  A fesztiválon kiemelt szerepet kapnak az év slágergyümölcséből született különleges párlatok, de az ételkínálatban is számtalan barackból, valamint barackpálinkával készült ételt kóstolhatnak a vendégek.  Az esemény fő attrakciója az év pálinkája lesz, amelyet közösen készítenek el az ország pálinkafőzői. A kereskedelmi főzdék prémium barackpálinkáinak házasításával létrehozott blendből összesen 1900 db 0.5 literes palack készül. A pálinkafőzdék által biztosított tételek kiválasztását Békési Zoltán, a Békési Pálinka Zrt. tulajdonosa és a Pálinkafőzés, illetve a Házi pálinkafőzés című könyvek szerzője irányította. A háromtagú zsűri az illatkarakter, tisztaság, ízkarakter, íztisztaság és harmónia alapján értékelt. Végül a következő 11 főzde tételeit választotta ki a szigorú szakértőgárda: Harmatrázó, Gusto, Békési, Rézangyal, Villányi, Schiszler, Szalontai ( wtf ? biztos ? kóstoltátok ?) Csalló, Rex, Hegyközi és Zwack. „A blendelésben az a csodálatos, hogy ott a pálinkák értékei összeadódnak és a párlatok kiegészítik egymást.” – mondta a zsűri elnöke. Az év pálinkája már készül: az elegy három hetet érlelődik, majd hasonlóan a tavalyihoz, egy ízléses csomagolást kap. A palack megvásárolható lesz a Budai Várban, május 10-13 között.

Szólj hozzá!

2012.03.13. 11:00 *Puszedli*

A Rézangyalát, megvették az Ördögit!

Az alábbi kis PR cikk landolt a postaládámban. Konkurencia felvásárlásával még jobban teret nyer a legnagyobb pálinkaház. De jó ez nekünk ?

 

A Rézangyal megvásárolta a legnagyobb budapesti versenytársának számító Ördögit. A cég a Raiker Kft.-től mind az Ördögi, mind Györkönyi pálinkamárka tulajdonjogát megvette, a forgalmazást azonban továbbra is meghagyta a Raikernél. Az Ördögi pálinkamárka 2008-ban jelent meg a piacon és dinamikus növekedésével az egyik legfontosabb szereplője lett a fővárosi középprémium szegmensnek. A márka főként a fiatalok körében népszerű szórakozó –és vendéglátóhelyeken hódít.

Persze, hogy hódított. A minőségi pálinka és a kedvező ár találkozása mindig is nyerő kombináció ( volt, van és lesz ) a szórakozóhelyeken.  

Szólj hozzá!